Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Souhlasím s tím, že pokud někdo hodlá násilím narušit moji domovní svobodu a trvá ve svém útoku, měl bych mít právo bránit se všemi prostředky. Narušitel by prostě měl vědět, že práh cizího bytu je pro něj tabu, jehož porušení pro něj může v mezním případě znamenat třeba i smrt. To jsou ovšem zcela jasné situace, kdy se k vám někdo násilím dobývá a vy máte opodstatněnou obavu o svůj život. Jestli by měl mít člověk stejné právo zastřelit zloděje, kterého zastihl v bytě při svém nečekaném návratu domů, který neútočí a snaží se uprchnout, to už si tak jist nejsem.

3 0
možnosti
OK

Postihl jste to dobře. Záleží na okolnostech, které by měl posoudit soud. Zákon by neměl říkat "tady můžeš střílet", jako spíše nestřílej nikdy, jen v nouzi nejvyšší.

2 0
možnosti
Foto

I44v24o 62C26i96l51i51c57h

14. 5. 2014 13:25

Jenže soud to také může posoudit jako nutnou obranu po zcela likvidačním roce vazby jako v případě pana Plisky ;-€

0 0
možnosti
OK

Spravedlnost je mýtus. Nikdy nastolena nemůže být. Můžeme však udělat nějaký kompromis. K tomu je třeba mj. znát také priority. Lidský život by měl být prioritou nejvyšší. Nebo ne?

1 0
možnosti
Foto

I16v74o 63C87i91l79i31c55h

14. 5. 2014 13:34

Ne, nejvyšší prioritu má život můj a mých nejbližších. Pokud se někdo dobrovolně rozhodne riskovat ten svůj, je to jeho věc.

2 1
možnosti
OK

Zákon nezná pojem "můj život" a "životy druhých". A ani znát nemůže. Zákon zná jen pojem lidský život.

1 0
možnosti
Foto

Ale lidský život nevtěsnáte do textů zákonů. Mnohým by se to sice líbilo, ale opravdu to nejde.

1 1
možnosti
OK

Ale vtěsnáte. Ovšem pouze v obecné rovině, lidský život jako takový. Ne život váš, coby život privilegovaný, a život jiný, jako méněcenný.

0 0
možnosti
Foto

Lidský život jakýkoliv? I několikanásobného vraha a násilníka? Opravdu chcete abych věřil, že byste si považoval život člověka, co by vám znásilnil dceru, stejně jako ten svůj?

3 0
možnosti
OK

Mohu druhého člověka nenávidět. Ale jen pro tu nenávist nesmím jeho život snížit natolik, abych jej mohl beztrestně zastřelit, aniž bych přitom přímo jiný život zachránil.

2 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7928x
Český publicista, moderátor, spisovatel, scenárista a čestný předseda strany Věci veřejné. Kandiduji do Bruselu proto, abych zastavil eurotunely - zvláště pak překotné přijetí eura. Sledujte: www.facebook.com/radekjohn.cz

Seznam rubrik