Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stále je to jen myšlenka, realizace kulhá. Také máme všichni myšlenky které nás tlačí jako noční můra, jsou to ty spojené se strachem o sebe, o své blízké a o všechny ostatní, kteří mohou býti okradeni, zmrzačeni a zavražěni.

Bohužel nemáme kompetence k nápravě, Vy jste tyto možnosti měl, tak proč se nepodařilo nic prosadit. Bylo to vaší nedůsledností, nebo táhnout za jeden provaz naši státní činitelé nedokáží ani v případě, jedná-li se o věci které mohou zajistit naši osobní bezpečnost?.

0 0
možnosti
MS

Souhlasím s tím, že pokud někdo hodlá násilím narušit moji domovní svobodu a trvá ve svém útoku, měl bych mít právo bránit se všemi prostředky. Narušitel by prostě měl vědět, že práh cizího bytu je pro něj tabu, jehož porušení pro něj může v mezním případě znamenat třeba i smrt. To jsou ovšem zcela jasné situace, kdy se k vám někdo násilím dobývá a vy máte opodstatněnou obavu o svůj život. Jestli by měl mít člověk stejné právo zastřelit zloděje, kterého zastihl v bytě při svém nečekaném návratu domů, který neútočí a snaží se uprchnout, to už si tak jist nejsem.

3 0
možnosti
OK

Postihl jste to dobře. Záleží na okolnostech, které by měl posoudit soud. Zákon by neměl říkat "tady můžeš střílet", jako spíše nestřílej nikdy, jen v nouzi nejvyšší.

2 0
možnosti
PP

P59a57v27e65l 34P18e66r41n94a

14. 5. 2014 13:18

Tak udelejte zakony ,co ty grazly postihnou a ne slusne lidi. Zbran slusnemu cloveku do ruky nepatri

1 0
možnosti
Foto

I84v13o 78C22i46l73i54c94h

14. 5. 2014 13:20

Naopak, zbraně patří do rukou POUZE slušným lidem, jenže ti neslušní o dovolení vlastnit zbraň nikdy žádat nebudou :-/

0 1
možnosti
MK

Ach jo, čtyři roky ve vládě a výsledek nula (šlo by to napsat i lépe, ale sprostě). Ministr vnitra a předseda koaliční partaje co se nechal vyhnat partnery v koalici? Nedovedu si představit, že by třeba Sobotka odvolal Babiše nebo Bělobrádka. Prostě slabý kus v politice ztrácí důvěru v budoucím prosazení čehokoliv. Prozatím jsem Váš blog vnímal jako návrat k novinařině a jistou formu pokání, ale tenhle programový článek navíc napsaný nezvyklou řečí, s častým opakováním slov, jako kdyby psal politik toužící opět na výslunní a ne spisovatel a žurnalista.

K tématu: Zákon o nutné obraně a krajní nouzi je sepsán velice slušně, právo bránit se Vám dává už nyní a to i nepřiměřeně útoku. Zastřelit lupiče tak ve svém vigvamu můžete i nyní - to nač si stěžujete je záležitost soudní a nikoliv legislativní. Kdy konkrétní soudce vnáší do běžného života extravagantní prvky humanismu. Dle současného zákona nesmí být obrana zcela zjevně nepřiměřena útoku. Majitel domu (jméno neuvedu) pálil hned jak zloděje přistihl, nezabil jen těžce zranil a ačkoliv lapka neměl zbraň ani úmysl napadnout majitele, státní zástupce postupoval jako by šlo o nutnou obranu. Pokud by to došlo k soudu, děly by se možná věci, takhle to dopadlo dle zdravého rozumu.

Legislativní úprava je dle mého zcela zbytečná, právo na obranu existuje a slušné a konkrétní posuzování nezajistíte legislativní změnou, ale soudním nálezem a ten nad jiné závisí na stavu celé společnosti. Co nebylo možné v devadesátých letech pravdy a lásky je možné dnes a soudce předělá jen tlak veřejnosti nikoliv legislativní úprava. Ta jen zjednodušší život těm co budou chtít odprásknout manželčina milence;-)

1 0
možnosti
Foto

Jo, jo, tuhle se mi na pozemek zatoulal stařeček s alzheimerem... A známý takhle našel doma chlápka, jak mu rabuje věci z kuchyňské linky - chvíli se skutečně domníval, že je to zloděj, protože netušil, že manželka pozvala instalatéra.

Už se těším, až ten zákon projde. U nás se určitě nenajdou lidé, kteří by toho dokázali jakkoli zneužít - třeba si pozvat na návštěvu někoho nepohodlného. Že ne?!

3 1
možnosti
Foto

R26a66d43e87k 36J19o24h58n

14. 5. 2014 11:19

Pozemek - je to zákon "můj dům, můj hrad", ne můj "můj pozemek, můj hrad" = aby tento zákon pro Váš případ platil, musel by stařeček překonat vchodové dveře nebo okno, ne dvířka od plotu. 

Instalatér - ano, manželky budou muset být opatrné. To je myslím přiměřená cena za to, aby se u nás přestali zloději smát slušným lidem do oči.

1 0
možnosti
OK

Představte si, že i v lepších rodinách, než je ta vaše, se může stát, že se náctiletý potomek dá na cestu drog. Při velkém úsilí blízkých a při hodně štěstí se tak mladý člověk (bereme-li v potaz, že lidská osobnost se formuje zhruba do 30 let věku) má šanci zařadit zpátky do společnosti. Vy byste tímto zákonem pak dovolil sousedovi, aby zastřelil třeba právě vaše dítě.

Když tedy půjdeme hlouběji, tedy tam, kam vaše populistické povrchní návrhy jíti nemohou, pak platí, že:

1) Neznámá osoba pohybující se na vašem pozemku nemusí být automaticky z pohledu zákona zlodějem (patří tam např. šestileté děti, které dostaly chuť na sousedovy hrušky, nebo tam šli přes plot pro míč)

2) I kdyby šlo o člověka, který je zde za účelem krádeže, opět nelze zcela posoudit jeho motivy, zda se jedná o notorického zloděje, člověka zkrachovalého, dítě pod zákonem, nabádané rodiči apod.

3) Dle vašeho zákonu je adekvátní použít jako obranu proti porušení domovní svobody okamžité zabití narušitele. Čili porušení domovní svobody není tak závažné jako zabití člověka na vašem pozemku. To má být dokonce legální, takže

4) je možné takové právo zneužít, když vás navštíví vám nepohodlný člověk beze svědků, abyste ho jednoduše zastřelil a prohlásil o něm, že na váš pozemek vnikl neoprávněně.

1 0
možnosti
Foto

R22a17d84e23k 61J29o44h31n

14. 5. 2014 11:25

Mnohokrát jste použil pozemek. Ale pozemku se tento zákon vůbec netýká, je to "můj dům, můj hrad" - tedy řeč je pouze o obydlí, kam neoprávněně vnikne cizí osoba. To je tak zhruba 90% odpovědi na Vaše otázky. Zbylých 10% - "co když ten feťák je něčí syn do 30 let" - a co s tím mám dělat, nechat feťáka, aby mě ukradl, ublížil mě a mé rodině?

1 0
možnosti
Foto

I49v10o 62C54i44l64i82c65h

14. 5. 2014 10:56

Osobně jsem pro CD v rámci domu/bytu, na pozemek, byť oplocený bych to spíše raději nevztahoval. Ale zajímalo by mne, proč jste toto téma vytáhl až nyní a ne v době, kdy jste byl ministrem vnitra?

1 0
možnosti
Foto

R42a95d49e12k 82J19o72h60n

14. 5. 2014 11:13

Tu novelu jsme společně s odborníky a v diskuzi s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem spravedlnosti připravovali už dva roky. Ano, trvalo to, jde o lidské životy a nelze to brát na lehkou váhu. Je to měsíc, co ji náš poslanec David Kádner poslal do Sněmovny.

0 0
možnosti
JH

J10a72n 23H63a51n89á53k

14. 5. 2014 10:51

Já proti tomu zákonu nic nemám, pokud nezpůsobí to, že si vrahové začnou zvát své oběti na svou "garden party".

Co mi ovšem vadí, zejména na Vaší rétorice pane Johne, že ze střílení zlodějů děláte jakousi moderní disciplínu a vyloženě vzbuzujete pocit, že se všichni těší, až na své zahradě někoho odprásknou. Vaše FB propagace, kde má zakuklenec u hlavy bouchačku nijak neříká, že ta bouchačka je v rámci sebeobrany a naopak navádí k mafiánském stylu střílení lidí.

A mimochodem, jako bývalý protikorupční bojovník, byste se mohl vyjádřit na výzvu Bonzáka Korupce z 25.4., viz Váš email. Díky.

2 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7928x
Český publicista, moderátor, spisovatel, scenárista a čestný předseda strany Věci veřejné. Kandiduji do Bruselu proto, abych zastavil eurotunely - zvláště pak překotné přijetí eura. Sledujte: www.facebook.com/radekjohn.cz

Seznam rubrik