Radek John

Na Ukrajině před 4 hodinami vypukla občanská válka!

2. 05. 2014 6:25:24
Naší novináři se bohužel ještě neprobudili, zde jdou první informace vůbec: ministr vnitra Ukrajiny Avakov byl odstraněn od velení „protiteroristické“ operace, faktickou moc nad všemi provládními ozbrojenými složkami země převzal šéf tajné služby Nalyvajčenko.

Ať už je to s panem Nalyvajčenkem ve skutečnosti jakkoliv a já oproti většině českých komentátorů nejsem rozenou autoritou na pravdu v ukrajinském konfliktu, jeho nástup znamenal okamžitý útok na proruské separatisty ve Slavjansku. Ve 3:40 našeho času začal útok na město, do akce jdou vrtulníky, které střílejí neřízenými střelami. Tři z vrtulníků byly však již sestřeleny separatisty, jeden z pilotů byl zajat. Byla slyšet intenzivní střelba z automatických zbraní, ukrajinská obrněná vozidla zaútočila najednou na všechny kontrolní posty separatistů na cestě do města, ulice města jsou vylidněné, nad některými z nich stoupají sloupce hustého dýmu, zřejmě z separatisty podpálených pneumatik. Ti se prostřednictvím mobilních telefonů loučí se svými blízkými.

Přímo v ulicích města zatím ukrajinští vojáci nebyli viděni, je otázkou zda pro dosavadní úspěšnost obrany separatistů nebo mají prostě jiný plán. Každopádně se jim právě povedlo obsadit strategický důležitý kopec nad městem. Kromě toho podle informací z ukrajinské strany armáda dobyla devět kontrolních stanovišť separatistů. Proruští ozbrojenci potvrdili ztrátu jednoho, avšak již staví barikády přímo v ulicích města.

Obávám se, že se to právě stalo, mocenské hrátky Putina a Bruselu dovedly 45 milionovou zemi nedaleko naších hranic za okraj občanské války. Pokud se útok ukrajinské vlády na město v následujících hodinách nezastaví a separatisté nevyvěsí bílou vlajku, obojí z čehož bohužel zdaleka nemusí nastat, lze očekávat desítky až stovky obětí a to i na straně civilistů. To může znamenat záminku pro ruské tanky v desítkách kilometrů od centra dění a signál k překročení ukrajinské hranice. Následný konflikt pak bude znamenat nejenom stovky až tisíce dalších mrtvých, ale také tisíce až stovky tisíc ukrajinských uprchlíků, kteří poplynou k nám do republiky, kam je bude zvát přes sto tisíc Ukrajinců, kteří zde již dnes legálně žijí.

Jako exministr vnitra podotýkám, že bohužel dodnes vláda ČR nepředstavila žádný plán akcí pro případ ozbrojeného konfliktu na Ukrajině a tak se naše vlastní země může v řádu dní ocitnout v humanitární krizi. Je zřejmé, že v případě plnohodnotného konfliktu nás o pomoc požádá historický bezprecedentní množství uprchlíků a mezi nimi budou nejenom nešťastní a zbídačení civilisté, ale i kriminální živly a neonacisté.

Doufám, že kromě siláckých řečí o sankcích-nesankcích naše vláda v souvislosti s děním na Ukrajině také tajně před veřejnosti vypracovala záchranný krizový plán pro případ války na Ukrajině a také že tato válka skončí stejně rychle, jako začala. V opačném případě nás v následujících týdnech nic dobrého nečeká.

O situaci na Ukrajině informuji nepřetržitě na své Facebookové stránce https://www.facebook.com/radekjohn.cz

Autor: Radek John | karma: 43.71 | přečteno: 39694 ×
Poslední články autora