Babiš jede: O kolik očeše řidiče, tolik přidá zemědělcům

Ve středu dopoledne rozhodla vláda premiéra Sobotky o zachování vrácení spotřební daně z minerální olejů osobám užívající tyto oleje pro zemědělskou prvovýrobu. Tedy o tzv. zelené naftě pro zemědělce. 

Toto rozhodnutí apriori není vůbec špatné, zelená nafta funguje v mnoha dalších státech Evropy, a také u nás by měla zemědělce udržovat jakž takž konkurenceschopné na evropském trhu. 
Podstata problému tkví ale jinde. Babiš minulý týden ohlásil plán na zdražení pohonných hmot speciální daní tzv. poplatkem za udržování rezerv, což znamená o 20 až 50 haléřů na litr víc. Tímto opatřením chce ušetřit státu 1,5 miliardy korun. A kolik má stát zelená nafta? Podle materiálů ministerstva zemědělství by výše vratky měla dosáhnout 1,28 miliardy korun. 
Obě změny tak těsně za sebou budí oprávněné podezření že zelenou naftu zaplatí zemědělcům všichni čeští řidiči penězi vybranými z jejich kapes novou speciální daní. Andrej Babiš tak místo aby hledal úspory, tam kde se plýtvá, vytáhne další peníze z kapes občanů ČR a upřednostni skupinu zemědělců před všemi motoristy. 
Ještě z jednoho úhlu pohledu je protlačení zelené nafty pro zemědělce zajímavé. Babiš, respektive Agrofert je největším zemědělcem v ČR. A jsme znovu u střetu zájmů. Kritikou za střet zájmů počastovala Babiše minulý týden členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. Názorný příklad co vlastně kritizovala přichází jen pár dní poté. Permanentní střet zájmů, ze kterého se Babiš nikdy nemůže vymanit je holou skutečností, a to i přes to, že sám pro tentokrát nehlasoval.
Ještě jedna věc je zajímavá. Jak dlouho myslíte, že se informace o schválené zelené naftě udržela na titulní straně serveru idnes.cz, který Babiš vlastní? 6 minut, než upadla do rubriky, tedy „ do – za - pomnění“ 

Autor: Radek John | středa 2.4.2014 16:18 | karma článku: 19,89 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Radek John

Ukrajinská krize: černý scénář

7.4.2014 v 19:08 | Karma: 35,58
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7928x
Český publicista, moderátor, spisovatel, scenárista a čestný předseda strany Věci veřejné. Kandiduji do Bruselu proto, abych zastavil eurotunely - zvláště pak překotné přijetí eura. Sledujte: www.facebook.com/radekjohn.cz

Seznam rubrik