Radek John

Víte, kolik doplácíte na obnovitelné zdroje kvůli EU? Podívejte se

18. 03. 2014 11:11:42
Jak to už v České republice bývá zvykem, skoro každý dobrý záměr se zvrtne v nekontrolovatelnou zlodějnu, na kterou doplácíme nakonec všichni. Příkladem může být podpora obnovitelných zdrojů energie, kterou nám, tak jako jiným členským státům, nařídila Evropská unie. Tato podpora každou domácnost v ČR stojí 6200 korun ročně.

Stačí se podívat do vládního návrhu zákona o podporovaných zdrojích energie. V roce 2009 se na obnovitelné zdroje energie ( OZE) platilo 52 Kč za MWh, do roku 2013 se nám platba více než zdesetinásobila a odvádíme 583 Kč za MWh.

V minulém roce odešlo na obnovitelné zdroje energie 11,7 mld. Kč ze státního rozpočtu, celková výše podpory je ale 44,4 miliard korun. Rozdíl platí domácnosti v ceně elektřiny. Od letoška je sice platba od spotřebitelů zastropována. To je ale úspora jen na oko, protože je doplácena ze státního rozpočtu. Neplatí ji tedy lidé a firmy v přímo v účtech za elektřinu, ale je placena z jejich daní. Jako by v tom byl v konečném zúčtování rozdíl.

Další údaj, který se dá vyčíst ze zprávy Energetického regulačního řadu, je neméně důležitý a dokonale vykresluje délku a hloubku tunelu, kterým nás EU podkopala. Celkem od roku 2005 do roku 2034 se očekávají celkové náklady na podporu obnovitelných zdrojů, nařízenou Evropskou unií, v České republice 874 miliard korun českých.

Unií bylo přitom nařízeno, abychom v roce 2020 vyráběli z obnovitelných zdrojů 13% elektrické energie. Tato meta byla ale kvůli absurdně nastaveným dotacím, za které nese odpovědnost český parlament fungující před volbami v roce 2010, splněna už dnes. Způsobil to nekontrolovatelný růst zejména slunečních elektráren, kterým tehdy poslanci dopřáli nesmyslně vysokou podporu, takže podnikání s obnovitelnými zdroji se stalo zřejmě nejvýnosnějším ze všech druhů lidské činnosti, snad s výjimkou drog. A je nesmazatelnou vinou všech poslanců, kteří byli v parlamentu do voleb v roce 2010, že tuto nesmyslně vysokou podporu nesnížili.

Ale jako by tato tragédie pro českou ekonomiku nestačila. Evropský parlament, také hlasy českých europoslanců za ČSSD a KDU-ČSL, doporučil nedávno Radě EU, aby se celkový podíl obnovitelných zdrojů zvýšil do roku 2030 na 30%. Nedělejme si iluze jak to u nás zase dopadne, pokud se premiéři členských zemí nepostaví proti tomuto nařízení devastujícímu ekonomiky evropských zemí. Nedělejme si iluze ani, že by Bohuslav Sobotka dokázal tomuto šílenému plánu vzdorovat. Energetici odhadují, že zatímco dnes každá domácnost platí na podporu obnovitelných zdrojů 6200 korun ročně, pak to bude 24 000 korun ročně.

Každého jistě napadne: Copak EU nemá jiná palčivá témata k řešení, že se věnuje absurdnímu plánu na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů, který nás bude stát další stovky miliard? Copak ji víc netrápí rekordní nezaměstnanost? Nebo to, že několik států je na hraně bankrotu? Anebo to, že lobbisté stojí na hranicích Evropy se semínky Geneticky modifikovaných potravin, které mohou ohrozit zdraví všech Evropanů? K čemu pak budou závazky v oblasti energetiky, na kterých EU tak usilovně pracuje.

Vládní návrh zákona http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=79061 - str. 8: třetí sloupec - podpora celkem



Autor: Radek John | karma: 30.66 | přečteno: 2562 ×
Poslední články autora