Milion Ukrajinců na našich hranicích! Co potom?

9. 03. 2014 17:29:31
Už několik týdnů se snažím veřejně upozornit, že problém na Ukrajině není jen problémem Ukrajinců a není také jen problémem, za který si mohou jen Ukrajinci a Rusové. Ten problém způsobil sled tragických událostí, které vyvrcholily, když Brusel poskytl garanci kompromisní dohody mezi opozicí a Janukovyčem 21. 2. 2014. Dohoda byla totiž dvanáct hodin na to jednou ze stran hrubě porušena, prezidentský palác byl dobyt, Janukovyč utekl a Evropská Unie se ráno tvářila, jakoby Janukovyčovi večer svým podpisem nic nepřislíbila. Nechovám žádné sympatie vůči Janukovyčovi, ale Brusel tím že stvrdil dohodu s ním a tím ho legitimizoval, naservíroval při dalším překotném vývoji dokonalou záminku pro Putina, který se neváhal chopit příležitosti.

Důsledkem toho je současná situace, kdy 16. 3. na Krymu proběhne referendum, jehož výsledek předem známe a kdy 17. 3. tamní ozbrojenci zahájí tlak na jednotky ukrajinské armády, které jsou na Krymu dodnes v hojném počtu. Tedy tlak nebo útok. Spolu s nepředvídatelným vývojem situace na východní Ukrajině a evidentními rozpory, které již nyní s blížícími se prezidentskými volbami propukají uvnitř kyjevské vládní koalice, to znamená, že se 45 milionová země, nedaleko od České Republiky, ocitá na samotné hraně krvavé války.

Už dnes by měla mít Evropská unie i Česká republika plán reakce na eskalaci ukrajinského problému. Zatím nevidíme ani náznak toho, že by na tomto plánu někdo pracoval. Jestlipak v Bruselu vědí, že hranice Evropské unie nekončí pár kilometrů za Berlínem, ale přímo v zóně konfliktu? Jestlipak mají připravený krizový plán pro případ, že se celý pokus o eurointegraci Ukrajiny zvrhne v krvavou lázeň? Bude pak východní hranice unie, tedy polskou a slovenskou hlídat evropská agentura Frontex, která doposud čelila desítkám tisíc imigrantů - Afričanů a Arabů připlouvajících do Evropy po Středozemním moři?

Počítá Evropská unie, že v případě občanské války na Ukrajině půjde tentokrát nikoliv o desítky tisíc, ale o miliony uprchlíků před jejími hrůzami? Plánuje uprchlíky přijmout a rozdělit rovnoměrně do jednotlivých států EU, jak o to žádali Italové a Malťané v případě imigrantů z afrického kontinentu? Nehrozí nebezpečí, že unijní politici nechají celý problém jen na státech Višegradské čtyřky? A kdo a z čeho tu případnou obrovskou humanitární akci, dosud největší, jaké kdy Evropa čelila, zaplatí? Nemají náhodou někteří unijní politici v úmyslu završit svůj neúspěšný experiment s Ukrajinou tím, že zavřou oči, pokud do České republiky přijde milion zbědovaných válečných uprchlíků z Ukrajiny? Nejsou v pokušení říci nám v takové situaci: „dělejte si s nimi, co chcete“? Vede už naše vláda jednání o tom, jak bude EU případně reagovat na tyto nejčernější scénáře? Bojím se, že ne.

A co si v této situaci myslí česká vláda a jak chce situaci řešit? Jestlipak kromě vyslání dvou vojenských speciálů pro několik desítek zraněných Ukrajinců za 18,5 milionu korun, zkoumá také, co konkrétně pro ČR budou znamenat statisíce případných válečných uprchlíků z Ukrajiny. Jaké zázemí tu pro ně vznikne? Účastnil jsem se pravidelných jednání ministrů vnitra EU a nastavování bezpečnostních mechanismů členských států EU. Jak to, že dnes nejsme svědky jednání českého ministra vnitra i českého premiéra s představiteli Bruselu o podmínkách a bezpečnostních garancích pro naši republiku? Jak to, že vláda nejedná s představiteli Višegradské čtyřky o koordinaci společných zájmů jejích členů a požadavcích na konkrétní pomoc Evropské unie v případě, že se černé scénáře naplní? Jak to, že nevznikají plány na koordinaci bezpečnostních složek států Višegradské čtyřky s cílem zabránit infiltraci těchto států také uprchlými trestanci, mafiány a neonacisty, kteří se budou snažit proniknout přes hranice EU spolu s uprchlickou vlnou? Zůstaneme nepřipravení na všechny tyto krizové varianty a budeme jenom trpně přihlížet, pokud nastanou? Zatím to tak vypadá.

Když se podíváme na rétoriku současné české politické scény, vidíme, že snad každý je renomovaným odborníkem na to, která strana konfliktu má na Ukrajině pravdu a jak to ve skutečnosti bylo v průběhu stupňování současného konfliktu. Nikdo ale nemluví o tom, co může v případě eskalace ukrajinské krize, hrozit běžným občanům naší země, co se stane, až sem 113 000 Ukrajinců žijících dnes v České republice pozve všechny příslušníky svých rodin strádajících případným ozbrojeným konfliktem. Cizinci s trvalým pobytem na území České republiky mají totiž podle zákona nárok pozvat sem svého manžela, manželku, nezletilé nebo zletilé nezaopatřené dítě a osamělého rodiče. Stejně tak cizinci s trvalým pobytem na území České republiky mají právo na využívání našeho sociálního systému a po 5 letech mají nárok požádat o státní občanství.

Co by to znamenalo pro českou ekonomiku je jasné. Jak to, že čeští politici už nepřipravují krizové scénáře jak případnou katastrofickou situaci řešit a nejednají s Evropskou unií na jejím podílu na tomto řešení? Proč čeští politici zvolení českými občany nemluví na domácí i mezinárodní scéně především o tomto a nezačínají hledat a připravovat řešení právě toho, co se České republiky v případě vystupňování krize bude týkat nejvíce? Upozorňuji na to důrazně – dnes snad ještě není pozdě připravit Českou republiku na případnou humanitární krizi nebývalých rozměrů.

Ostatně to není vše o Ukrajině: https://www.facebook.com/radekjohn.cz

Autor: Radek John | neděle 9.3.2014 17:29 | karma článku: 37.97 | přečteno: 5175x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 185 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 593 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 525 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7928
Český publicista, moderátor, spisovatel, scenárista a čestný předseda strany Věci veřejné. Kandiduji do Bruselu proto, abych zastavil eurotunely - zvláště pak překotné přijetí eura. Sledujte: www.facebook.com/radekjohn.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...