Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina není fotbal, přestaňte fandit týmům a koukněte se na lidi!

Internet zaplavily šokující odhalení. Může za střelbu do lidí demonstrujících na Majdanu za svobodu a lidskou důstojnost Janukovič bojující o své přežití, Putin hledající záminku pro mocenskou expanzi nebo extrémisté, kteří se vetřeli mezi slušné občany zoufající si nad situací na Ukrajině, aby si urvali část moci? Která tajná služba z dlouhého seznamu to zmapovala a otevření kterých archivů po letech ukáže časem pravdu? To můžeme pouze odhadovat.

Co zatím ale víme určitě: někdejší ukrajinská opozice, nynější vládní uskupení, představuje jednu velkou neznámou. Nejde o jednolité hnutí. Na jednom pólu stojí nacionalistické až neonacistické bojůvky, pro které by byla eskalace konfliktu výhodná, protože v době války vliv, význam a hlavně moc radikálů poroste. Na druhém pólu vidíme ukrajinské oligarchy podobné našim kmotrům. Původ jejich majetku je často podezřelý a politická příslušnost se odvíjí spíše od jejich komerčních zájmů než od ideálů svobody a demokracie. Pokud  pro ně bude výhodné podporovat nově vzniklou vládu, protože jim tato vláda rozdává hejtmanské posty, tak jí podporovat budou výměnou za garanci, že nedopadnou jako ruští oligarchové. Nedělejme si ale iluze. Pokud by dostali ještě lepší nabídku, mohou kdykoliv otočit o 180 stupňů. A o Putinovi je notoricky známo, že své sliby loajálním velkopodnikatelům striktně dodržuje.

Třetí zájmovou skupinou je nesourodá demokratická koalice. Její ideologické rozpory jsou minimální, ale osobní ambice Tymošenkové, Klička a Jaceňuka jsou zcela protichůdné. A to jsou jen ty tři nejsilnější, nikoliv tři nejvíce ambiciózní. V prostředí protichůdných zájmů a křehkých koalic zmítaném tlakem západu i východu, v prostředí  absence vůle ke kompromisu se nelze divit tomu, že se nebohá země ocitla na samotném kraji občanské války. A k tomuto výbušnému amalgámu je třeba přimíchat ještě bývalého prezidenta Janukoviče, kterého již všichni včetně Putina odepsali. Pokud neumírá na infarkt, jak šíří některá média, jeho osobní ukřivděnost a ego mohou vést k pokusu zkusit ještě situaci na Ukrajině zlomit. Mimochodem, pokud v blízké době zemře, podpoří to teorii, že byl jen loutkou na šachovnici Putinových mocenkých zájmů, takže musí zmizet ze světa jako nepohodlný svědek.

V mocenské bitce o zemi o rozloze Francie a jejích 45 miliónů obyvatel mohou při takto rozdaných kartách těžko zvítězit normální, demokraticky smýšlející lidé. Pro ty, kteří by chtěli prostě pracovat, a v klidu zajišťovat budoucnost svých rodin bylo na Ukrajině vytvořeno skutečně toxické prostředí. Naopak pro ty, kteří jsou ochotni použít násilí proti svým spoluobčanům ať už pro peníze nebo moc, svítí zelená. Trestní bezúhonnost je přitom neoficiálně přislíbena násilníkům ze všech stran. Co může být horší než prostředí, ve kterém se grázlové mohou dopouštět násilí na slušných lidech a mít z toho osobní prospěch? A nejde jen o grázly v jednotlivých politických táborech, ale i o ty pochybné existence, které se chopily zbraně, i když zatím není úplně jasné na čí příkaz.

Nikoho a nic nelze soudit plošně a bez zohlednění okolností. Na Ukrajině nelze prostě říci: „toto jsou lumpové a na této straně stojí hrdinové“. Společenská situace v totálně rozvrácené zemi svědčí všem, kromě slušných lidí. V takové situaci nelze žádné ze stran přiznávat právo na násilí. Je třeba stát na straně slušných lidí. Naším bytostným zájmem není, aby na Ukrajině nakonec zvítězil jeden z nespočtu politických táborů. Naším bytostným zájmem je, aby tam nezvítězilo násilí, chaos a anarchie.

Aby tamní situace neeskalovala do té míry, že se na našich hranicích objeví statisíce zbídačených lidí a že se česká společnost ocitne před dilematem, přijmout je a rapidně tak snížit vlastní životní úroveň, nebo je odmítnout a jen přihlížet cizímu neštěstí. To, co si většina politických komentátorů onoho dění hystericky odmítá připustit je fakt, že jeden z politických táborů může zvítězit nad všemi ostatními pouze za pomoci hrubého násilí. Nedojde-li na Ukrajině k politickému kompromisu, bude i naše země vystavena největšímu bezpečnostnímu riziku od konce studené války. Nebudeme umět na hranicích rozlišit mezi pracovitými a slušnými lidmi a parazity, kteří si pod záminkou války přišli pro naše sociální dávky.

Nebudeme umět odhalit neonacisty, kteří by přišli destabilizovat naší vlastní společnost a zločince, kteří vesele rozšíří řady ukrajinské mafie. Nedělejme si žádné iluze, že z těch tisíců a tisíců lidí dovedeme během několika málo týdnů vytřídit zrno od plev. Když statisíce uprchlíků před násilím na Ukrajině přijmeme, přijdou všichni. I ti, které dobrovolně nevítá žádná země na světě.

A k 629 tisícům českých nezaměstnaných se přidá ohromný zástup zbídačených lidí, kteří se budou dříve nebo později ptát, kde jsou všechna ta naše krásná slova o společné evropské budoucnosti. A to nebude tak jako s několika desítkami zraněných, které dnes léčíme za 18,5 milionů korun. To bude ekonomický úder, jaký v této zemi nemá obdoby. Myslel a myslí na to Brusel? A myslí na česká vláda? A začala s přípravami na tuto možnou krizi? Zatím se nezdá, že by něco takového řešila. 

Ostatně to není vše o Ukrajině: https://www.facebook.com/radekjohn.cz

Autor: Radek John | sobota 8.3.2014 16:46 | karma článku: 32,26 | přečteno: 2950x
  • Další články autora

Radek John

Další spojka kmotrů odhalena: Kubice vyštípal šéfa ÚOKFK Martince

Exministr vnitra Jan Kubice podle odposlechů zveřejněných na serveru Lidovky.cz udržoval kontakt lobbyistou Romanem Janouškem a radil s s ním mimo jiné o sestřelení šéfa protikorupční policie Tomáše Martince.

21.5.2014 v 14:25 | Karma: 28,82 | Přečteno: 1890x | Diskuse| Ostatní

Radek John

Proč by měl mít každý právo sejmout zloděje

VV chtějí od počátku své existence, aby se tady žilo komfortně slušným lidem a ne grázlům jako dnes. Proto jsme vždy odmítali systém, kdy jsou zájmy politických a ekonomických lobby stavěny nad zájmy běžných občanů, nad veřejný zájem. Proto jsme vždy odmítali zvůli kmotrů, stranických aparátu i státních orgánů, kdy veřejní činitelé zapomínají na to, že žijí z peněz běžných občanů a začínají sledovat pouze své úzce specifické a sobecké zájmy. Proto jsme vždy hledali cesty jak donutit stát, aby se postavil čelem k vlastním občanům a zády k těm, kteří ho tunelují a parazitují na něm. Omezením imunity poslanců a zajištěním nezávislosti policie při vyšetřování trestných činů i v nejvyšších patrech politiky počínaje a bojem s lichvou, exekucemi a hazardem konče.

14.5.2014 v 10:39 | Karma: 28,71 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Politika

Radek John

Putin má ukrajinskou vládu ke snídani, k obědu i k večeři

Něco tak neschopného a impotentního, jako je současná vláda v Kyjevě, se jen tak nevidí. Většina lidí asi ještě nestihla zapomenout na to, že tato vláda vzešla z jednání ukrajinské opozice, představitelů Evropské Unie a prezidenta Janukovyče 21. února. Přesněji řečeno z porušení úmluvy z tohoto jednání. Bylo dohodnuto, že si občané všech národností a politických preferencí budou moci v předčasných volbách na podzim tohoto roku zvolit nové – kompromisní vedení své země. Jak už to tak většinou bývá, když u stolu sedí zástupci EU, na dohodu se za 12 hodin už nikdo neohlížel. Janukovyč byl silou svržen a odstraněn od moci. Včerejší opozice si pak z právního hlediska pochybným způsobem zvolila nového prezidenta a premiéra.

12.5.2014 v 21:11 | Karma: 31,47 | Přečteno: 1496x | Diskuse| Politika

Radek John

Ten zfetovaný grázl, co zabil policistku..

Nedávná smrt policistky je ukázkový příklad hrdinství jednotlivce, které muselo napravovat selhání systému, který dnes v ČR platí. Kdybychom totiž měli na grázly pořádný bič, nikdy by se nic takového nemuselo stát.

5.5.2014 v 16:12 | Karma: 31,52 | Přečteno: 2605x | Diskuse| Ostatní

Radek John

A co budeme dělat, až Putin za dva dny na Ukrajinu vlítne?

Propast mezi lidmi ze západu a východu Ukrajiny rapidně roste a je vcelku jedno, zda za to mohou „agenti Moskvy“ nebo „kyjevští fašisté“. Nejde o propagandistické nálepky mocných z Bruselu, Kyjeva a Moskvy, kteří pro získání, udržení a posílení své moci jsou ochotní prolévat krev obyčejných lidí.

3.5.2014 v 20:56 | Karma: 44,02 | Přečteno: 20472x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7928x
Český publicista, moderátor, spisovatel, scenárista a čestný předseda strany Věci veřejné. Kandiduji do Bruselu proto, abych zastavil eurotunely - zvláště pak překotné přijetí eura. Sledujte: www.facebook.com/radekjohn.cz

Seznam rubrik